Oferta
W interesujące Państwa produkty można zaopatrywać się na miejscu w Kruszewni. Zamówienia przyjmowane są także telefonicznie oraz e-mailem.
Miód
Miód rzepakowyPłynny miód rzepakowy jest prawie bezbarwny lub słomkowy, czasem z zielonkawym podbarwieniem. Po skrystalizowaniu staje się on biało-kremowy. Ma słaby zapach, podobny do zapachu kwitnącego rzepaku. Ze względu na swoje właściwości jego spożywanie zalecane jest przy schorzeniach serca i niewydolności krążenia, w chorobach wątroby oraz przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych a także przy schorzeniach skóry. Wyrównuje w organizmie niedobory potasu. Obniża ciśnienie krwi. Przyśpiesza proces ziarninowania (w następstwie: gojenia się) ran, a w przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy i związanych z nimi infekcji. |
|
Miód lipowyPrzyjmuje barwę od prawie białej do bursztynowej. Ma słodki, lekko piękący smak z nutą goryczy i intensywny lipowy zapach. Ma zastosowanie w zwalczaniu przeziębienia, grypy, kaszlu. Jest stosowany w stanach zapalnych błony śluzowej nosa, oskrzeli i płuc. Pomaga również w stanach niepokoju i bezsenności. |
|
Miód akacjowyMiód akacjowi w formie płynnej jest jasnokremowy, a skrystalizowany przybiera barwę słomkową. Ze względu na dużą ilość fruktozy krystalizuje się bardzo wolno, w płynnej postaci może pozostać nawet kilka miesięcy. Ma delikatny smak, jest lubiany przez dzieci. Ma zastosowanie w leczeniu schorzeń żołądka, np. przy nadkwasocie. Jest polecany przy zaburzeniach funkcjonowania nerek i dróg moczowych. |
Propolis
Propolis to lepka mieszanina żywic drzew oraz roślin zielonych zbieranych przez pszczoły. Służy im do uszczelniania ula, oraz pełni funkcję bakteriobójczą, chroniąc pszczoły przed infekcjami. W skład propolisu wchodzi wiele różnorodnych związków chemicznych takich jak np. kwasy aromatyczne, estry, alkohole, aldehydy, kumaryny, terpeny, sterole, kwasy tłuszczowe, mikroelementy oraz flawonoidy, które to mają szczególne znaczenie w leczeniu. Oto niektóre z leczniczych zalet propolisu:
|
Pyłek kwiatowy
W skład pyłku kwiatowego wchodzą składniki niezbędne do podstawowego funkcjonowania organizmu, takie jak flawonoidy, białka, aminokwasy, witaminy, węglowodany, dezoksyrybonukleotydy, enzymy, koenzymy, substancje mineralne i pierwiastki śladowe. Główne zalety pyłku kwiatowego:
|